Uporaba

Razlika med oljem iz sadežev in oljem iz semen rakitovca

Ali poznate razliko med oljem iz sadežev in oljem iz semen rakitovca?

Olje iz sadežev rakitovca

Olje se pridobiva s stiskanjem svežih sadežev s t.i. hladnim stiskanjem. S tem se v olju ohranijo vse snovi, ki jih sadež vsebuje.

Olje je gosto tekoče in močno oranžno do temno rdeče barve. Okus ima specifičen, ki ga v našem okolju nismo vajeni, vendar pa ne tako posebnega, da se ga ne bi dalo uživati.

Olje iz plodov uživamo eno čajno žličko (2 grama) na dan. Lahko samostojno, lahko pa ga primešamo v jutranji napitek, kosmiče,… Z njim obogatijo tudi razne solate.

V kozmetiki olje uporabljamo po kapljicah, predvsem če ga nanašamo na kožo, ker nam kožo obarva močno oranžno. Lahko dodamo par kapljic jutranji ali večerni kremi za obraz, par kapljic pri nanosu balzama za lase, ali pri nanosu kreme za telo.

Jemanje 2 grama olja dnevno v obdobju 3 mesecev lahko znatno pripomore k splošnemu dobremu počutju. Ni pomembno ali uživate rakitovec, ali pa nanašate olje na kožo.

Olje iz semen rakitovca

Olje se pridobiva s stiskanjem semen. Za en kilogram olja potrebujemo približno 500 kg sadežev, iz katerih dobimo približno 25 kg semen.

Olje je gosto tekoče in je sicer rdečkaste do rjave barve in ne vsebuje barvil, zato nam ne obarva kože. Vonj in okus ima rahlo podoben lanenemu olju (vsaj po mojem mnenju), vendar pa vseeno ne zelo močno.

Olje iz semen rakitovca se uporablja po kapljicah. Lahko nanašamo na prizadeto kožo, lahko tudi primešamo hrani ali pijači. Kapljico dodamo na roke pri nanašanju kreme, balzama za lase ali kreme za telo.

Uporaba olj

Pravzaprav lahko obe olji uporabljamo enako. Bistvena razlika je v tem, da nam olje iz sadežev pusti barvo, če ga nanesemo preveč.

Žal sta obe vrsti olja precej dragi. Za to obstaja kar nekaj razlogov. Sama rastlina ima izjemno dolge in močne trne (tudi do 5 cm), sadeži pa zrastejo na veji, tako da je obiranje sadežev precej neprijetno in zahtevno opravilo. Za en kilogram olja iz semen, pa se potrebuje 0,5 tone sadežev. Vendar pa je vrednost olj predvsem v sestavi in učinku na zdravje celotnega organizma.

Še več o zdravilnih lastnostih olja lahko preberete TUKAJ in o uporabi TUKAJ.