Rakitovec

Že poznate rastlino Rakitovec? Ali pa Hippophae rhamnoides, ali pasji trn, ali morska krhlika?

Je listopadni grm, ki lahko zraste tudi v drevo. Listi so sivo srebrne barve po vrhu (podobno kot oljčni listi), spodaj pa zeleno-rjavi.

Plodovi so veliki približno 1 cm, s kompaktno ovojnico, v katerem je sok in ena peška.

Barva sadeža je … sončna… vsi odtenki oranžne… odvisno od sorte.

Okus plodov rakitovca je prijetno kisel. Sveži plodovi rakitovca so primerni za izdelavo namazov, džemov, marmelad, kateri imajo svež, kiselkast okus. Iz plodov izdelujejo tudi sokove, vino, pivo in druge brezalkoholne ali alkoholne pijače.

Rakitovec raste pravzaprav po vsem svetu. Izhaja iz Kitajske, Rusije, je pa razširjen po severnih deželah – Nemčija, Poljska, Anglija, Škotska, Kanada in seveda Kitajska, Rusija, Indija.

Uporabna je cela rastlina:

  • lubje (zdravila, kozmetični izdelki),
  • listi (zdravila, kozmetični izdelki),
  • sadeži (rastlinsko olje, sok),
  • semena (rastlinsko olje, živalska hrana),
  • korenine (preprečevanje erozije, bogatenje zemlje).

Prve zapise o zdravilnih učinkih rakitovca najdemo v tibetanski medicinski klasiki »rGyud Bzi«, ki je bila napisana v 8. stoletju. Kasnejše znanstvene raziskave v Rusiji so zdravilne in prehranske lastnosti samo še potrdile.

Skozi leto srka energijo sonca in jo shrani v plodove.

100g sadja vsebuje vitamine, številne minerale, aminokisline, esencialne maščobne kisline. V sadežih je prisotno tudi olje.

Izvlečki rastline so primerni za notranjo in zunanjo uporabo.

Sadež rakitovca je edinstven zaradi svoje vsebnosti olja. V kozmetični industriji uporabljajo rakitovec za izdelavo krem in losijonov za nego kože.

Olje so na svojih nalogah uporabljali celo ruski kozmonavti za zaščito pred opeklinami zaradi sevanja.

Splošne lastnosti rakitovca

  • Lahko podpira imunski sistem.
  • Lahko podpira dobro zdravje.
  • Lahko podpira aktivnost in dolgoživost.
  • Lahko vas varuje in poživlja.