Rakitovec

Že poznate rastlino Rakitovec? Ali pa Hippophae rhamnoides, ali pasji trn, ali morska krhlika?

Je listopadni grm, ki lahko zraste tudi v drevo. Listi so sivo srebrne barve po vrhu (podobno kot oljčni listi), spodaj pa zeleno-rjavi.

Plodovi so veliki približno 1 cm, s kompaktno ovojnico, v katerem je sok in ena peška.

Barva sadeža je … sončna… vsi odtenki oranžne… odvisno od sorte.

Okus plodov rakitovca je prijetno kisel. Sveži plodovi rakitovca so primerni za izdelavo namazov, džemov, marmelad, kateri imajo svež, kiselkast okus. Iz plodov izdelujejo tudi sokove, vino, pivo in druge brezalkoholne ali alkoholne pijače.

Rakitovec raste pravzaprav po vsem svetu. Izhaja iz Kitajske, Rusije, je pa razširjen po severnih deželah – Nemčija, Poljska, Anglija, Škotska, Kanada in seveda Kitajska, Rusija, Indija.

Uporabna je cela rastlina:

  • lubje (zdravila, kozmetični izdelki),
  • listi (zdravila, kozmetični izdelki),
  • sadeži (rastlinsko olje, sok),
  • semena (rastlinsko olje, živalska hrana),
  • korenine (preprečevanje erozije, bogatenje zemlje).

Prve zapise o zdravilnih učinkih rakitovca najdemo v tibetanski medicinski klasiki »rGyud Bzi«, ki je bila napisana v 8. stoletju. Kasnejše znanstvene raziskave v Rusiji so zdravilne in prehranske lastnosti samo še potrdile.

Skozi leto srka energijo sonca in jo shrani v plodove, ki vsebujejo preko 190 biokativnih snovi, tudi esencialnih maščobnih kislin.

Jagode vsebujejo veliko vitaminov, esencialnih maščobnih kislin, karotenov, tokoferolov in fitosterolov.

100g sadja vsebuje 600mg vitamina C (okrog 7-krat več kot limone) in 160mg vitamina E. V sadežih je prisotno tudi olje, ki ima zdravilne lastnosti. Semena vsebujejo 13%, meso pa 9% olja. Vsebuje številne minerale, aminokisline, fitosterole, esencialne maščobne kisline. Ena najpomembnejših sestavin rakitovca je tudi kvercetin. Deluje protivnetno, krepi srce. Poleg tega je bilo dokazano, da je močan antioksidant, ugotovljeno pa je bilo tudi protitumorno delovanje.

Izvlečki rastline so primerni za zdravljenje kožnih obolenj in prebavnega trakta. Izvlečki iz jagod pomagajo pri zdravljenju krvavečih dlesni in obolelih sluznic.

Sadež rakitovca je edinstven zaradi svoje vsebnosti olja, ki se uporablja za zmanjšanje gub, za zaščito pred UV žarki, pri zdravljenju opeklin, ekcemov in drugih kožnih bolezni. V kozmetični industriji uporabljajo rakitovec za izdelavo krem in losijonov za nego kože. Olje so na svojih nalogah uporabljali celo ruski kozmonavti za zaščito pred opeklinami zaradi sevanja.

Splošne lastnosti rakitovca

  • Znižuje holesterol, poživlja in deluje kot antioksidant.
  • Deluje kot močan antioksidant in kot tak deluje na celični ravni kot pomlajevalno sredstvo.
  • Zdravi posledice poškodb kože in vnetja. Primeren je tudi za blaženje posledic luskavice, ekcemov, opeklin, razdražene kože, dermatitisa ipd.
  • Varuje in poživlja tudi srčno-žilni in živčni sistem, jetra in prebavila.