Gojenje

TESTIRANJE RAKITOVCA zapis št.6

Pozdravljeni vsi,

priznam, tako dolgega in prijetnega dopusta še nisem imela nikdar v življenju. Pa nisem ravno mladenka, vsaj po letih ne. Res sem se spočila. Pravzaprav je bil dopust izjemno aktiven. Bela krajina, kolo, morje,… skratka čudovito.  Kaj pa vi? Ste si privoščili počitek?

Rastline rakitovca lepo uspevajo. Rastejo, nekatere so prav lepo košate. Zalival jih je dež in občasno tudi mi. Mogoče bomo jeseni lahko nabrali nekaj listov za čaj. Olje iz sadežev iz Nemčije in olje iz semen iz Švedske imamo stalno na zalogi. Preberite si tukaj, kako odlična olja so in kako delujejo. Ravno tako so stalno na zalogi tudi suhi sadeži. Privoščite si samo najboljše ! Lepo in zagorelo kožo, zdrave in pravilno vlažno sluznice, urejeno prebavo, vitamin A in E, vsa potrebna olja in maščobne kisline. Vse je rakitovcu v idealnem razmerju.

Žal pa smo trenutno pred velikim izzivom. Prihaja čas obiranja rakitovca, oziroma na velikih posestvih je to čas žetve. Porežejo veje s sadeži in cele veje na hitro zamrznejo, ter potem sadeže kar otresejo z vej. Takšen postopek je zaradi dolgih in nevarnih trnov, ki branijo sadeže. To pa pomeni tudi to, da so potem v prodaji samo zamrznjeni sadeži. Trenutno bi lahko dobili sadeže iz Švedske, vendar ne najdemo nikogar, ki bi jih pripeljal vsaj kakšnih 10 kg. DHL tega ne dela, ker je prav poseben protokol za transport zamrznjenih zadev (nevarnost terorizma itd.  Žal tega ne razumem) Iskala sem že slovenske prevoznike, vendar nihče od teh, ki sem jih kontaktirala, ne vozi iz Švedske – ni uvoza blaga, ki bi zahtevalo hlajenje.

Če kdo pozna kogarkoli, ki bi bil pripravljen pripeljati cca 10-20 kg zamrznjenih sadežev iz juga Švedske (Tollarp) v Slovenijo, bi nam naredil gromozansko uslugo.

Mi seveda iščemo možnost uvoza tudi iz kakšne bližnje destinacije (Nemčija, Češka, Slovaška).

Seveda se takoj javimo, v kolikor nam bo uspelo, do takrat pa….. pazite nase in imejte se radi !