Uporaba

TESTIRANJE RAKITOVCA zapis št. 4

Pozdravljeni vsi,

danes je tak prekrasen dan, ugoden za lenarjenje in poležavanje. Tudi kakšen dan počitka si moramo privoščiti. Zase, za svojo dušo. Preberemo kakšno knjigo,…. ali pa tudi ne.

Ta vikend gremo v Belo krajino pogledat kako uspevajo naše rastlinice rakitovca. Žal letos še ne bomo videli sadežev, kljub temu vam jih lahko predstavim.

Svež sadež je oranžno-rdeč, velik kot ribez ali ameriška borovnica in ima eno peško. Ima specifičen okus in je precej kisel. To pa zaradi visoke vsebnosti vitamina C. Kar 7-krat več kot limone. Poleg tega ima še vitamin A in E, maščobna olja, minerale, aminokisline in je izjemen antioksidant. Krepi srce, podpira delovanje jeter in deluje pomlajevalno.

Iz plodov rakitovca izdelujejo marmelade, džeme in druge namaze, likerje, vino, pivo in plodove dodajajo pecivom.

Pravilno posušeni plodovi ohranjajo vse kar je dobrega in kar podpira naše zdravje. So kisli in ko jih grizljam, se med zobmi začuti peška. Je trda, vendar ni nevarnosti, da bi si polomili zobe. Za otroke bodo mogoče prekisli, vendar se jih da ¨skriti¨ med kosmiče ali v pecivo ali v domače piškote. Jaz jih za zajtrk dodam kosmičem. Pustim stati namočene kakšnih 15 minut, da se malo napojijo in zmehčajo. Posušene plodove lahko kakšno uro namakamo v topli vodi in jih potem dodamo v pecivo. Mafini so odlični, ker sladkemu testu dajo kiselkast okus. Osvežujoče! Vodo, v kateri smo namakali suhe plodove, pa mirno lahko popijemo.  Peciva nam ni uspelo fotografirati, ker ga je prej zmanjkalo. Bomo naslednjič poskrbeli za to in slikico objavili na tej strani in na FB strani

Priporočena dnevna doza je 100 gramov svežih plodov. Zaenkrat v Sloveniji še nisem zasledila, da bi jih bilo možno kje nabaviti. Žal, tudi mi bi jih kupili.

Trenutno imamo na zalogi suhe sadeže, katere smo dobili od pridelovalca iz Nemčije.  Mogoče nam bo konec poletja uspelo dobiti sveže sadeže, kar bomo seveda takoj sporočili. Rakitovec zori od julija do septembra.

Veselo na delo – gremo pripravljat pecivo. Če želite suhe sadeže, jih lahko naročite preko kontaktnega obrazca desno spodaj.

Do naslednjič……. imejte se radi in pazite nase!