Prve zapise o zdravilnih učinkih rakitovca najdemo v tibetanski medicinski klasiki »rGyud Bzi«, ki je bila napisana v 8. stoletju. Kasnejše znanstvene raziskave v Rusiji so zdravilne in prehranske lastnosti samo še potrdile.

100g sadja vsebuje 600mg vitamina C in 160mg vitamina E. V sadežih je prisotno tudi olje, ki ima zdravilne lastnosti. Semena vsebujejo 13%, meso pa 9% olja. Izvlečki rastline so primerni za zdravljenje kožnih obolenj in prebavnega trakta. Olje rakitovca pomaga pri hitrejši regeneraciji kože, tudi po poškodbah, opeklinah, razjedah, ranah ipd. Izvlečki iz jagod pomagajo pri zdravljenju krvavečih dlesni in obolelih sluznic. Priporoča se tudi uporabo rakitovca v kozmetiki, saj obnavlja in pomlajuje.

Uporabni deli rastline:

 • lubje (zdravila, kozmetični izdelki),
 • listi (zdravila, kozmetični izdelki),
  sadeži (rastlinsko olje, sok),
 • semena (rastlinsko olje, živalska hrana),
 • korenine (preprečevanje erozije, bogatenje zemlje).

Skozi leto srka energijo sonca in jo shrani v plodove, ki vsebujejo preko 190 biokativnih snovi, tudi esencialnih maščobnih kislin.

Jagode vsebujejo veliko vitaminov, esencialnih maščobnih kislin, karotenov, tokoferolov in fitosterolov.

Olje rakitovca igra v kozmetiki predvsem kot sredstvo za obnavljanje, prehranjevanje in pomlajevanje kože. Primerno je za vse vrste kože, še posebno za kožo, ki je pogosto izpostavljena soncu, saj blaži poškodbe, ki jih naredijo sončni žarki.

 • Znižuje holesterol, poživlja in deluje kot antioksidant.
 • Deluje kot močan antioksidant in kot tak deluje na celični ravni kot pomlajevalno sredstvo.
 • Zdravi posledice poškodb kože in vnetja. Primeren je tudi za blaženje posledic luskavice, ekcemov, opeklin, razdražene kože, dermatitisa ipd.
 • Varuje in poživlja tudi srčno-žilni in živčni sistem, jetra in prebavila.
 • Jagode rastline so med najbolj hranljivimi plodovi, saj vsebujejo okoli 9 % maščobnih olj, semena pa kar 13%. Poleg v vodi topnih, vsebujejo tudi v olju topne vitamine.

Jagode spadajo med zelo hranljive plodove, saj vsebujejo okoli 9 % maščobnih olj, semena pa kar 13%. Vsebujejo zelo veliko vitamina C (okrog 7-krat več kot limone), vitamina A in E. Vsebuje številne minerale, aminokisline, fitosterole, esencialne maščobne kisline. Ena najpomembnejših sestavin rakitovca je tudi kvercetin. Deluje protivnetno, krepi srce. Poleg tega je bilo dokazano, da je močan antioksidant, ugotovljeno pa je bilo tudi protitumorno delovanje.

Sadež rakitovca je edinstven zaradi svoje vsebnosti olja, ki se uporablja za zmanjšanje gub, za zaščito pred UV žarki, pri zdravljenju opeklin, ekcemov in drugih kožnih bolezni. V kozmetični industriji uporabljajo rakitovec za izdelavo krem in losijonov za nego kože. Olje so na svojih nalogah uporabljali celo ruski kozmonavti za zaščito pred opeklinami zaradi sevanja.