Ali poznate razliko med oljem iz sadežev in oljem iz semen rakitovca?

Olje iz sadežev rakitovca

Olje se pridobiva s stiskanjem svežih sadežev s t.i. hladnim stiskanjem. S tem se v olju ohranijo vsi vitamini, minerali in ostale bioaktivne snovi, ki jih sadež vsebuje.

Olje je gosto tekoče in močno oranžno do temno rdeče zaradi visoke vsebnosti karotenoidov. Okus ima specifičen, ki ga v našem okolju nismo vajeni, vendar pa ne tako posebnega, da se ga ne bi dalo uživati.

Vsebuje izjemen odstotek omega 7 maščobne kisline (tudi do 30-35%) in je edino poznano rastlinsko olje, ki vsebuje omega 3,6,70 in 9 maščobne kisline.

Hladno stiskano olje vsebuje provitamin A, vitamine B1, B2, B3, B6, C, D (beta-sisterol), E (tokoferol) in K1. Bogat je tudi s folno kislino, ki je ključna za regeneracijo.

Vsebuje tudi Beta-karoten, jod, kalcij, železo, magnezij, fosfor in cink.

Olje iz plodov uživamo eno čajno žličko (2 grama) na dan. Lahko samostojno, lahko pa ga primešamo v jutranji napitek, kosmiče,… Z njim obogatijo tudi razne solate.

V kozmetiki olje uporabljamo po kapljicah, predvsem če ga nanašamo na kožo, ker nam kožo obarva močno oranžno. Lahko dodamo par kapljic jutranji ali večerni kremi za obraz, par kapljic pri nanosu balzama za lase, ali pri nanosu kreme za telo.

Jemanje 2 grama olja dnevno v obdobju 3 mesecev znatno izboljša stanje sluznic v celem telesu, zniža se prisotnost vseh vnetnih sprememb v telesu. Pospešuje regeneracijo kože, povečuje hidracijo in elastičnost kože, zmanjšuje rdečico in ugodno vpliva na aknasto kožo. Ni pomembno ali uživate rakitovec, ali pa nanašate olje na kožo. Podobno vpliva tudi na lase in nohte. Pomaga pri normalizaciji jetrnih encimov in preprečuje poškodbe jeter zaradi različnih toksinov.  Nekatere raziskave so pokazale, da bolniki z rakom precej lažje prenašajo posledice kemoterapij in obsevanj, če uporabljajo olje rakitovca. Omega 7 maščobne kisline, katere vsebuje rakitovec izboljšujejo prebavno sluznico, pospešujejo metabolizem in pomaga pri hujšanju. Poleg tega vpliva tudi na uravnavanje holesterola, s tem pa znižuje verjetnost srčnih in žilnih obolenj.

Olje iz semen rakitovca

Olje se pridobiva s stiskanjem semen. Za en kilogram olja potrebujemo približno 500 kg sadežev, iz katerih dobimo približno 25 kg semen.

olje iz semen rakitovca

olje iz semen rakitovca

Olje je gosto tekoče in je sicer rdečkaste do rjave barve in ne vsebuje barvil, zato nam ne obarva kože. Vonj in okus ima rahlo podoben lanenemu olju (vsaj po mojem mnenju), vendar pa vseeno ne zelo močno.

Olje iz semen ima izjemen delež nenasičenih maščobnih kislin. Linolske kisline, linolenske kisline, oleinske kisline, palmitinske kisline, fitosterole, in tudi E vitamin.

Olje se je izjemno izkazalo pri blaženju posledic luskavice, ekcemov, opeklin, razdražene kože.

Olje iz semen rakitovca se uporablja po kapljicah. Lahko nanašamo na prizadeto kožo, lahko tudi primešamo hrani ali pijači. Kapljico dodamo na roke pri nanašanju kreme, balzama za lase ali kreme za telo.

Uporaba olj

Pravzaprav lahko obe olji uporabljamo enako. Bistvena razlika je v tem, da nam olje iz sadežev pusti barvo, če ga nanesemo preveč in da ima olje iz semen višjo vsebnost maščobnih kislin.

Žal sta obe vrsti olja precej dragi. Za to obstaja kar nekaj razlogov. Sama rastlina ima izjemno dolge in močne trne (tudi do 5 cm), sadeži pa zrastejo na veji, tako da je obiranje sadežev precej neprijetno in zahtevno opravilo. Za en kilogram olja iz semen, pa se potrebuje 0,5 tone sadežev. Vendar pa je vrednost olj predvsem v sestavi in učinku na zdravje celotnega organizma.

Še več o zdravilnih lastnostih olja lahko preberete TUKAJ in o uporabi TUKAJ.