OLJE

Olje rakitovca se pridobiva s hladnim stiskanjem semen, ovoja ali celih plodov. Življenjsko dobo ima dve leti.

Olje rakitovca vsebuje:

  • nenasičene maščobne kisline, od teh kar 37,5% palmitinske kisline
  • enkrat nasičene maščobne kisline, od teh 24,9% palmitoelinske kisline in 23,5% oleinske kisline
  • večkrat nenasičene kisline, od teh 4% linolske kisline in 1,5% linolenske kisline

rakitovec-olje

Olje rakitovca je močan antioksidant in deluje pomlajevalno na kožo. Pomaga pri blaženju posledic poškodb kože in vnetja. Primeren je tudi za blaženje posledic luskavice, ekcemov, opeklin, razdražene kože, dermatitisa ipd. Varuje in poživlja tudi srčno-žilni in živčni sistem, jetra in prebavila.

Olje rakitovca se uporablja v kozmetiki predvsem kot sredstvo za obnavljanje, prehranjevanje in pomlajevanje kože. Primerno je za vse vrste kože, še posebno za kožo, ki je pogosto izpostavljena soncu, saj blaži poškodbe, ki jih naredijo sončni žarki.

Olje iz jagod rakitovca vsebuje izjemen odstotek omega 7 maščobne kisline ( 30% – 35%), in je edino poznano rastlinsko olje, ki vsebuje omega 3,6,7 in 9 maščobne kisline.

Hladno stiskano olje rakitovca vsebuje provitamin A, vitamine B1, B2, B3, B6, C, D, E i K1.Bogat je s folno kislino, ki je ključna za regeneracijo.

Olje iz plodov rakitovca uživamo eno žlico na dan. Lahko samostojno, ali pa ga primešamo v jutranji smuti, kosmiče, ali napitek.

Olje iz semen je odlično v kozmetiki. Negovalno kremo nanesemo na prste, dodamo eno ali dve kapljici olja in nanesemo na obraz.

Nekaj kapljic lahko dodamo balzamu za lase.

V tabeli so našteti glavni vitamini in minerali, v 100g hladno stiskanega olja rakitovca:

skupno karotenoidov 150 mcg Jod 70-80 mcg
Beta-karoten 15-70 mcg Kalcij 5.4 mcg
Vitamin A 210-230 IU Železo 1.7 mcg
Vitamin E (tokoferol) 180-250 mcg Magnezij 1.6 mcg
Vitamin K1 170-200 mcg Fosfor 6.5 mcg
Beta-sitosterol (provitamin D 300 – 400 IU Cink 1.5 mcg