JAGODE – PLOD

Jagode-plod rakitovca spadajo med zelo hranljive plodove, saj vsebujejo okoli 9 % maščobnih olj, semena pa kar 13%.

Vsebujejo zelo veliko vitamina C (okrog 7-krat več kot limone), vitamina A in E. Vsebuje številne minerale, aminokisline, fitosterole, esencialne maščobne kisline. Ena najpomembnejših sestavin rakitovca je tudi kvercetin. Deluje protivnetno, krepi srce. Poleg tega je bilo dokazano, da je močan antioksidant, ugotovljeno pa je bilo tudi protitumorno delovanje.

Sadež rakitovca je edinstven zaradi svoje vsebnosti olja, ki se uporablja za zmanjšanje gub, za zaščito pred UV žarki, pri zdravljenju opeklin, ekcemov in drugih kožnih bolezni. V kozmetični industriji uporabljajo rakitovec za izdelavo krem in losjonov za nego kože.

Okus plodov rakitovca je prijetno kisel. Sveži plodovi rakitovca so primerni za izdelavo namazov, džemov, marmelad, kateri imajo svež, kiselkast okus. Iz plodov izdelujejo tudi sokove, vino, pivo in druge brezalkoholne ali alkoholne pijače.

Sušene jagode so odličen dodatek pecivu, tudi kruhu, prav tako so odličen dodatek jogurtom in smutijem.