LUBJE

Lubje rakitovca je uporabno!

Ruski raziskovalci so dokazali, da je tudi lubje drevesa rakitovca uporabno.  Raziskave so pokazale, da dolgotrajnejša uporaba lubja lahko izboljša stanje v hormonskem sistemu organizma, kadar je mobiliziran zaradi stresnih faktorjev.  Mlade vejice in lubje rakitovca vsebuje tanine, tokoferole, fitosterole in druge bioaktivne substance.

Tradicionalno se lubje uporablja notranje (čaj) pri prebavnih motnjah in za izboljšanje stanja črevesne sluznice. Enako pa zunanja uporaba (obkladek) lahko pomaga pri težavah s kožo, kot so razni izpuščaji, ekcemi, opekline, ranice in tudi pri revmatoidnem artritisu.

Raziskave nakazujejo, da bi nekatere snovi izolirane iz lubja lahko zavirale rast tumorjev.

Lubje rakitovca je bogato s serotoninom (hormon sreče), ki spodbujajo veselje,  optimizem, dobro voljo, dviga razpoloženje in nam lajša stanja tesnobe, depresije, žalosti, melanholije,.. Skratka pomaga, da vidimo svet lepši, prijaznejši in se laže spopadamo z vsakdanjimi težavami.

Kako pripravimo lubje?

Mi smo za vas lubje že odstranili z vej in ga posušili.

PRAH – Suho lubje lahko zmeljete v kavnem mlinčku in dobljen prah uživate pol čajne žličke štirikrat na dan. Prah lahko vmešate v hrano, jogurt, čaj, sok.

ČAJ – dva ščepca suhega lubja sesekljate in namočite čez noč v vodo. Zjutraj precedite in vodo v kateri se je namakalo lubje shranite. Lubje, ki se je namakalo ponovno prelijete s svežo vodo in dvajset minut kuhate na majhnem ognju. Precedite in pustite, da se ohladi. Skupaj zmešate oba pripravka – vodo v kateri se je lubje namakalo čez noč in vodo v kateri se je lubje kuhalo. To tekočino spijete preko celega dne.  Tekočino lahko uporabite tudi kot obkladek na predelih, kjer imate ranice ali opekline, za hitrejše celjenje  in zmanjševanje brazgotin.

TINKTURA – sedem žlic lubja v prahu namočite v 250 ml alkohola (dobro domače žganje). Naj se namaka 15 dni. Stekleničko pogosto pretresite, da premešate. Potem precedite  in pijete tri krat dnevno, eno čajno žličko razredčeno v  1 dcl vode. Ali pa zunanje kot obkladek na področja, kjer imate ranice, za zmanjševanje brazgotin.