LISTI RAKITOVCA – odličen čaj, ki krepi odpornost !

 

Listi rakitovca so dolgi, srebrno-zelene barve, bogati s flavonoidi  in vsebujejo kvercetin, vitamine C, E, B2, B3, B9 (folna kislina), karotenoide, železo, magnezij, kalij in kalcij.

 

LISTI VSEBUJEJO 24 % BELJAKOVIN.  SO ODLIČEN VIR ANTIOKSIDANTOV IN NARAVNIH AMINOKISLIN.

Catechins Quercetin Kaempferol Isorhamnetin
Ellagic acid Salicylic acid Iron Potassium
Folic acid (Folate) Magnesium Boron Niacin
Ferulic acid Manganese Copper Riboflavin
Panthothenic acid Beta carotene Calcium Alpha-tocopherol
Omega 3 Omega 6 Astralagin Tannins
Rutin Vitamin C Gallic acid Amino Acids

 

ZDRAVILNE SNOVI PRISOVNE V LISTIH

Elaginska kislina – izboljšuje kožo in upočasnjuje propadanje kolagena in staranje kože.

Folna kislina Folati so udeleženi predvsem pri nastajanju novih celic in pri procesu celične delitve.

Kvercetin – je protivnetna, antibakterijska, protiglivična in protivirusna učinkovina. Deluje prek imunskega sistema in zavira alergijske odzive (zavira sproščanje histamina iz celic) ter verjetno zavira tudi alergije (npr. seneni nahod). Kvercetin je tudi antitrombotik – preprečuje nastajanje krvnih strdkov. Preprečuje oksidacijo maščob in preprečuje poškodbe arterij ter tako skrbi za čistost in pretočnost ožilja (tudi v očeh). Je močan antioksidant. Učinkuje na več načinov in je ena najmočnejših protirakavih snovi, kar jih poznamo. Deaktivira več karcinogenov, preprečuje poškodbe DNK in zavira encime, ki pospešujejo rast tumorskih celic.

Salicilna kislina – v rastlinah ima vlogo rastlinskega hormona. Uporablja se za zniževanje zvišane telesne temperature in lajšanje bolečin. Pri uporabi na koži deluje salicilna kislinna antiseptično in keratoplastično (pospešuje poroženevanje kože),  in tudi keratolitično (lušči poroženele plasti pokožnice). Uporablja pri aknah, saj odmaši pore in preprečuje nastanke ogrcev.

 

Čaj iz listov je učinkovit pri zmanjševanju vseh vrst vnetij, lahko podpira delovanje jeter, lahko ureja presnovo maščob in krvnega sladkorja,  pomaga pri prebavi, spodbuja dobro zdravje srca in ožilja. 
Poleg notranjega delovanja, so številne študije pokazale, da zunanja uporaba čaja (obkladek) lahko
pospeši celjenje ran in opeklin.

Liste smo dobili v Beli krajini. Luka Kužnik iz vrtnarije Zeleni zmaj ima na vrtu divje rastoči grm rakitovca . Tako ali tako ga je imel namen obrezat. Prijazno ga je obrezal  zame in mi odstopil vse veje.  HVALA LUKA!

Obiranje listov z vej pa je bila prava veselica.  Sami trni ! Že same vejice imajo na koncu špičko, potem pa je še za vsakim drugim listom en manjši trn. Noro. Delala sem z rokavicami, kljub temu sem bila vsa prešpikana. Zahtevno ročno delo je bilo opravljeno v dveh večerih.

Listi so se prav lepo posušili. In čaj ? Odličen!

KAKO PRIPRAVITI ČAJ, SI POGLEJTE TUKAJ.